Financieele Dagblad: Advocaat vreest dat Ghosn in cel moet blijven tot rechtszaak begint

Financieele Dagblad: Advocaat vreest dat Ghosn in cel moet blijven tot rechtszaak begint

De gevallen topman van autoconcern Renault Nissan, Carlos Ghosn, komt volgens zijn advocaat niet vrij voordat het proces tegen hem in Japan begint. ‘De kans bestaat dat hij zes maanden vast blijft zitten’, zei Ghosns advocaat Motonari Otsuru woensdagmiddag in Tokio.

Tekening van Carlos Ghosn in de rechtszaal dinsdag.Reuters

‘Het is zeer waarschijnlijk dat hij niet vrij zal worden gelaten tot het proces tegen hem van start gaat. Het onderzoek in aanloop naar de start van de rechtszaak zal minimaal zes maanden duren. Dat is meestal zo in Japan, en voor die tijd mag hij zijn cel waarschijnlijk niet uit’, aldus Otsuru.

Ghosn (64) werd op 19 november in Tokio gearresteerd op verdenking van belastingfraude en misbruik van fondsen van Renault Nissan. De twee autobedrijven vormen een alliantie van twee zelfstandige bedrijven. Ghosn was ceo van Renault en president-commissaris van Nissan.

Cel van vijf vierkante meter

Woensdag weigerde een rechter het verzoek van Ghosn voor vrijlating in te willigen. Ghosn zit al meer dan vijftig dagen in een cel in Tokio, van ongeveer vijf vierkante meter. Dinsdag verscheen de 64-jarige zakenman voor het eerst sinds zijn arrestatie in het openbaar: zijn verdediging had een hoorzitting aangevraagd.

Tijdens die hoorzitting nam Ghosn het woord. ‘Ik word vals beschuldigd en ten onrechte vastgehouden’, zei hij.

Vertrouwensbreuk

De eerste arrestatie van Ghosn dateert van 19 november. De beschuldiging was toen dat hij omgerekend ruim €39 mln aan salaris zou hebben weggelaten uit financiële rapporten bestemd voor de Japanse effectenbeurs.

Op het tweede vergrijp – Ghosn liet Nissan garant staan voor een zogenaamde valutaswap – staat een veel zwaardere straf. ‘Het gaat namelijk om een vertrouwensbreuk, en Japanse jurisprudentie laat zien dat dat tot zwaardere straffen kan leiden’, aldus strafrechtadvocaat Nobuo Gohara.

Nissan, de bank die de valutaswap faciliteerde en Ghosn hadden volgens Ghosns advocaat een contract ondertekend waarin expliciet vermeld stond dat mogelijke verliezen voor de rekening van Ghosn zouden zijn.

‘De aanklagers en de rechter hebben dit contract over het hoofd gezien toen zij een verzoek indienden om Carlos Ghosn te arresteren in december. Hij [Ghosn] heeft dus niets verkeerd gedaan’, aldus Ghosns advocaat.

Slecht ondernemingsbestuur

Volgens de onafhankelijke advocaat Gohara is het onwaarschijnlijk dat het daadwerkelijk tot een veroordeling van Ghosn zal komen. ‘De verdediging heeft tijdens de hoorzitting en de persconferentie laten zien steekhoudende argumenten te hebben die in het voordeel van Ghosn werken.’

Volgens Gohara laat de zaak-Ghosn vooral zien hoe zwak de corporate governance, dus het ondernemingsbestuur, in Japan is.

NRC Handelsblad: Platje op Bali - drie dagen weg voor een uitwedstrijd

NRC Handelsblad: Platje op Bali - drie dagen weg voor een uitwedstrijd

Storm Surge: Lessons Learned from the 2018 Japan Floods

Storm Surge: Lessons Learned from the 2018 Japan Floods