NRC Handelsblad: Japan is frauderende bedrijven zat

NRC Handelsblad: Japan is frauderende bedrijven zat

Afgelopen weken was het weer raak in Japan: Mazda, Suzuki en Yamaha gaven toe te sjoemelen met emissietests. Door een gedragscode voor bedrijven aan te scherpen, hoopt de overheid het tij te keren.

„Het klopt dat wij verkeerd hebben gehandeld met emissietests. Hiervoor bieden wij onze oprechte excuses aan”, zei een woordvoerder van motorbedrijf Yamaha tijdens een persconferentie op donderdag 9 augustus. Op diezelfde dag maakten autofabrikanten Mazda en Suzuki eveneens een diepe buiging om berouw te tonen voor gesjoemel.

Aan dit beeld zijn Japanners inmiddels gewend geraakt, want de voorbije jaren was het bijna iedere maand raak. Fraude is niets nieuws in Japan – denk bijvoorbeeld aan de grootschalige boekhoudfraude bij Olympus in 2011 – maar het aantal ontdekte fraudegevallen is sinds dat schandaal fors gestegen.

De financiële toezichthouder, in het Japans kinyucho, kwam echter pas in 2015 in actie nadat elektronicabedrijf Toshiba, dé nationale trots van Japan en tevens paradepaardje van de overheid, ruim 1 miljard euro te veel aan winst had gerapporteerd.

Niet lang daarna introduceerde kinyucho een corporate governance code, een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven. De toezichthouder stelde in totaal 73 regels op die het Japanse bedrijfsleven moesten behoeden voor een verdere afbreuk van zijn imago.

This article originally appeared in NRC Handelsblad on August 23rd. Continue reading here

Broadly (Vice): 'You're Contaminated': The Stigma Against Japan's Fukushima Survivors

Broadly (Vice): 'You're Contaminated': The Stigma Against Japan's Fukushima Survivors

NRC Handelsblad: Japan is berucht om zijn overwerkcultuur: 100 uur overwerken is normaal

NRC Handelsblad: Japan is berucht om zijn overwerkcultuur: 100 uur overwerken is normaal