NRC Handelsblad: Japan is berucht om zijn overwerkcultuur: 100 uur overwerken is normaal

NRC Handelsblad: Japan is berucht om zijn overwerkcultuur: 100 uur overwerken is normaal

Karoshi In Japan is het volstrekt normaal een gigantisch aantal overuren te maken. De regering probeert daar nu iets aan te doen.

In september 2015 pleegde de 24-jarige Matsuri Takahashi zelfmoord. In één maand tijd maakte ze als trainee ruim honderd overuren voor haar werkgever Dentsu, een populair Japans reclamebureau. Een jaar na haar dood, in 2016, werd door de Japanse rechtbank vastgesteld dat haar zelfmoord het directe gevolg was van stress door overwerken. ‘Karoshi’, luidt de Japanse term voor dit fenomeen – dood door overwerken, door hartfalen, een beroerte of zelfmoord.

Japan is berucht om zijn overwerkcultuur. Niet voor niets bestaat er een ‘karoshi-grens’, die officieel op tachtig overwerkuren in een maand ligt. Als ná de dood van een werknemer blijkt dat hij of zij meer dan die tachtig uur overwerkte, kunnen nabestaanden de werkgever aanklagen. Zo kwam ook de zaak van Takahashi bij de rechter.

Haar dood bracht een schokgolf in de Japanse samenleving teweeg, niet in de laatste plaats omdat ze zo jong was. In de maanden die volgden werden vergelijkbare rechtszaken breed uitgemeten in Japanse media, waarop de Japanse premier Shinzo Abe verschillende pogingen deed de overwerkcultuur een halt toe te roepen.

This article originally appeared in NRC Handelsblad on February 18. Continue reading here


NRC Handelsblad: Japan is frauderende bedrijven zat

NRC Handelsblad: Japan is frauderende bedrijven zat

Strategy+Business: Can a Laundry-Folding Robot Improve Your Life?

Strategy+Business: Can a Laundry-Folding Robot Improve Your Life?