Geef een Japanner nooit een hand

Geef een Japanner nooit een hand

Het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Japan biedt kansen voor bedrijven. Maar wie zaken wil doen in Japan, moet de cultuur kennen.

Bescheiden, zo kun je de handel tussen Nederland en Japan nu nog noemen: slechts 0,8 procent van onze uitvoer komt er terecht. Maar daar gaat verandering in komen. Sectoren als de kaasindustrie (2,5 procent van alle Nederlandse kaas gaat naar Japan) wachten met smart op het akkoord dat naar verwachting deze donderdag bereikt wordt. Hetzelfde geldt voor land- en tuinbouwbedrijven: Japanners eten graag groenten. Als de importtarieven omlaag gaan, kunnen zij beter zakendoen.

Voor niet-Japanse bedrijven is het tot nu toe lastig geweest om de Japanse markt te betreden. De Europese Commissie schrijft op haar website dat Japan een land blijft waar, door „specifieke kenmerken van de samenleving en economie” zakendoen en investeren „een uitdaging is”.

Wat moet je weten als je wil onderhandelen met Japanners? Om verder te lezen bezoek de website van NRC Handelsblad

Nieuwe Revu: Vluchten uit de hel

Nieuwe Revu: Vluchten uit de hel

Rent-a-friend: drukke Japanners huren vriendschap

Rent-a-friend: drukke Japanners huren vriendschap