Nieuwe Revu: Vluchten uit de hel

Nieuwe Revu: Vluchten uit de hel

De familie Kim heeft het al meer dan 70 jaar voor het zeggen in Noord-Korea. Tegenspraak werd door geen van de drie leiders geduld, ook niet door de huidige president Kim Jong-un. Bobbie van der List sprak in Japan met twee Noord-Koreanen die het land ontvluchtten. ‘Ik was bang dat mijn kinderen me zouden aangeven. Ze zijn gehersenspoeld op school.’

Een treuriger locatie voor een interview kun je waarschijnlijk niet bedenken: een Mcdonald’s in een buitenwijk van Tokio. Mitsuko – uit angst dat haar familieleden in Noord-Korea iets wordt aangedaan, wordt ze liever niet bij haar echte naam genoemd – had 6 jaar geleden waarschijnlijk niet kunnen bedenken dat ze vandaag in een Amerikaans fastfoodrestaurant zou zitten. Wellicht hét symbool van het kapitalisme en consumentisme dat Noord-Korea juist zo lang – en succesvol – buiten de deur heeft weten te houden. ‘Vroeger droomde ik ervan hoe het leven buiten Noord-Korea zou zijn. Ik had altijd al sterk het idee dat het leven dat ik leidde abnormaal was, dat het ergens anders beter moest zijn. Nee, ik had geen gelukkige jeugd in Noord-Korea,’ vertelt de 46-jarige Mitsuko.

Geregeld kijkt Mitsuko vertwijfeld om zich heen, de argwaan waarmee zij als kind opgroeide in Noord-Korea is nooit helemaal verdwenen. Naast haar zit Hiroshi Kato, vrijwilliger bij een ngo die Noord-Koreaanse vluchtelingen opvangt en wegwijs maakt in Japan. Kato ving ook Mitsuko op, toen zij in Japan asiel aanvroeg. ‘Je moet begrijpen dat het Noord-Koreaanse regime al decennialang manisch bezig is om het volk in de gaten te houden. Het regime heeft zo zijn maniertjes om elke stap van zijn onderdanen te volgen,’ aldus Kato.

Dit artikel verscheen woensdag 26 juli, 2017 in Nieuwe Revu. U kunt het verhaal hier in zijn geheel lezen. 

Strategy+Business: Lifelong High Performance, the Japanese–American Way

Strategy+Business: Lifelong High Performance, the Japanese–American Way

Geef een Japanner nooit een hand

Geef een Japanner nooit een hand