NRC Handelsblad: Japan opent jacht op banen

NRC Handelsblad: Japan opent jacht op banen

Jonge Japanners zijn zelden werkloos. Ze beginnen dan ook al een jaar voor hun afstuderen met solliciteren. Ze schrijven tot wel 100 sollicitatiebrieven voor de selecties in april.

De 22-jarige Haruka staart in een koffiezaakje in Tokio vermoeid naar haar laptop. Op haar beeldscherm laat ze zien bij hoeveel bedrijven ze tot nu toe solliciteerde: drieëntwintig in totaal. „En dat is nog maar het begin”, vertelt Haruka. Ze studeert sociologie, maar het is de vraag of ze een baan zal vinden die op die studie aansluit. Liever spreidt ze haar kansen daarom: zojuist solliciteerde ze bij een van de grootste banken van Japan.

Vooralsnog lijkt Haruka zich bovendien meer te bekommeren om haar werkkleding, dan dat ze zich druk maakt over de inhoud van de komende gesprekken. Om te solliciteren moet je in Japan aan strikte kledingvoorschriften voldoen. Zo’n sollicitatie-outfit kost al gauw 400 euro – een nette handtas, hoge hakken, een zwart colbertje en een grijze jas. „Ook moest ik mijn haren zwart verven. Dat deed ik liever niet, maar wie een serieuze kans wil maken op een baan moet wel.”

Dit artikel verscheen vrijdag 25 april in NRC Handelsblad. U kunt het verhaal hier in zijn geheel lezen. 

Animation about the job hunting process in Japan ©Maho Yoshida

Risk Management Magazine: Worked to Death

Risk Management Magazine: Worked to Death

Nieuwe Revu: pro gamers in Zuid-Korea

Nieuwe Revu: pro gamers in Zuid-Korea