Nieuwe Revu: pro gamers in Zuid-Korea

Nieuwe Revu: pro gamers in Zuid-Korea

In de wereld van de e-sport verdienen steeds meer jongeren hun geld met gamen. Voor het grote geld moet je bij een professioneel team in Zuid-Korea zijn, waar miljoenen fans de wedstrijden live op tv volgen en de nerds van weleer de idolen van vandaag zijn. ‘Sommige spelers verdienen tienduizenden euro’s per jaar, maar voor de beste jongens geldt dat je daar een nul achter kunt zetten.’

In het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zien de straten er verlaten uit. Het is één uur ’s nachts en vier graden onder nul als een stel dronken zakenmannen een typisch Koreaans barbecuerestaurant verlaat. Aangezien de metro na middernacht niet meer rijdt, zoeken ze een schuilplaats tot de metrodienst wordt hervat. Ze stuiten op een pand waar het licht nog brandt; op de voorgevel staat met koeienletters aangegeven ‘pc bang’, gamersjargon voor internetcafé. Eenmaal binnengekomen, vallen de zakenlui al gauw in slaap. Ze staan in schril contrast met de overige bezoekers: overwegend jong en geen druppel alcohol op. Onderuitgezakt staart een aantal tieners naar het scherm van een bebrilde jongen die verwikkeld is in een computerspel met vrienden die tegenover hem zitten.

De extreem geavanceerde computers en bovengemiddeld snelle internetverbinding maken de pc bangs tot veel meer dan slechts internetcafés. Het zijn kweekvijvers voor talent, waar allang niet meer wordt gegamed voor plezier alleen. De pleziergamer heeft namelijk plaatsgemaakt voor de carrièregamer. Als je maar genoeg uren in een pc bang doorbrengt, zo vertellen de bezoekers, word je wellicht opgemerkt door een scout van een professioneel team en kun je de zolderkamer inruilen voor een hypermodern gamehuis.

Dit artikel verscheen vrijdag 3 mei in Nieuwe Revu. U kunt het verhaal hier in zijn geheel lezen. 

NRC Handelsblad: Japan opent jacht op banen

NRC Handelsblad: Japan opent jacht op banen

Dagblad van het Noorden: interview met Pieter Huistra

Dagblad van het Noorden: interview met Pieter Huistra