Financieel Dagblad: Na vijf jaar mogen slachtoffer eindelijk terug naar huis

Financieel Dagblad: Na vijf jaar mogen slachtoffer eindelijk terug naar huis

Als Yoshiki Konno met zijn pick-up rondrijdt door Odaka, een deelgemeente van de stad Minamisoma, komen de herinneringen aan 11 maart 2011 vanzelf naar boven. Na een aardbeving op zee werd de stad, die destijds meer dan 70.000 inwoners telde, getroffen door een tsunami. In een brede strook langs de kust werden huizen, wegen, kantoren en fabrieken weggevaagd. Honderden mensen verdronken.

Konno zet de motor af en wijst naar een straatlantaarn langs de kant van de weg: ‘Het was een muur van water, die tot boven die paal kwam.’ De Japanner werd meegesleurd in zijn auto en overleefde de ramp ternauwernood. Zijn huis werd vernietigd door het natuurgeweld... 

Dit artikel verscheen 22 augustus 2016 in het Financieel Dagblad. U kunt hier het artikel in zijn geheel teruglezen. 

Trouw: Verkiezingen Japan: pacifistische grondwet op het spel

Trouw: Verkiezingen Japan: pacifistische grondwet op het spel