Trouw: Verkiezingen Japan: pacifistische grondwet op het spel

Trouw: Verkiezingen Japan: pacifistische grondwet op het spel

Het Japanse electoraat mag 10 juli naar de stembus voor verkiezingen voor het Hogerhuis. Een belangrijk thema van de verkiezingen is het al dan niet schrappen van het pacifistische grondwetsartikel 9. Deze grondwetsbepaling verbiedt Japan internationale conflicten op te lossen met oorlog. Premier Shinzo Abe en zijn Liberaal-Democratische Partij van Japan (LDP) hebben er nooit een geheim van gemaakt voorstander te zijn van het schrappen van Artikel 9. Sterker nog: vorig jaar loodsten Abe twee veiligheidswetten door het Japanse parlement, die de facto inhouden dat het Japanse leger in het buitenland ingezet kan worden. Mocht Abe een twee derde meerderheid behalen in het Hogerhuis dan heeft hij de benodigde twee derde meerderheid in beide huizen van het parlement om een referendum uit te schrijven voor het schrappen van Artikel 9. De vraag is of Japanners wel zo welwillend tegenover het veranderen van de grondwet staan. Twee generaties Japanners spreken zich uit over de Pacifistische grondwet.

De 21-jarige Minori Nagamine (sales student aan Waseda Universiteit) mag voor het eerst naar de stembus en is voorstander van een grondwetswijziging

“Wat Artikel 9 voor mij betekent? Japan heeft niet het recht om in het buitenland te vechten. Persoonlijk vind ik dat we de grondwet moeten veranderen. De wereld is veranderd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Japanse grondwet van vandaag is niet up-to-date met de realiteit waar we in leven. Mijn oma zegt dat ik verkeerd zit en dat ik niets afweet van de Tweede Wereldoorlog. Als er een item over Artikel 9 op de televisie is, dan praten we er wel eens over. Het is nogal onbeleefd om dit te zeggen, maar ik ben jong en zal hier nog lang leven, langer dan haar. Dus het maakt mij niet zoveel uit wat zij zegt, of haar generatiegenoten. Er is een groot verschil in denken over de positie van Japan in de regio, een generatieconflict tussen jongeren en ouderen. China is gegroeid, Rusland ook, en dan heb je het onvoorspelbare Noord-Korea. Daarnaast is de relatie met de VS veranderd. Misschien heeft het te maken met het feit dat Japan in de tijd van mijn oma een zwak land was, zowel economisch als politiek. Ze hadden toen geen verantwoordelijkheidsgevoel om de wereld veilig te houden. Vroeger dacht men vooral aan zichzelf. Maar de wereld is veranderd en wij moeten ons aanpassen, een meer actieve rol spelen in de regio.”

De gepensioneerde Kichiro Tominaga (81) ziet Artikel 9 liever verdwijnen

“De pacifistische grondwet werd Japan opgelegd door de Amerikanen nadat wij de oorlog verloren en werden bezet. Daarna lag de focus op economische groei, in plaats van het ontwikkelen van een leger. Zelfs in Duitsland is de grondwet vaak veranderd na de Tweede Wereldoorlog, maar waarom niet in Japan? Dit terwijl er veel conflicten waren in de regio, zoals de Koreaanse oorlog. Japan is een onafhankelijk land, dus we moeten een eigen leger hebben dat ingezet kan worden buiten Japan. Maar kijk eens naar de wereld om ons heen: alle landen hebben een leger, soms zelfs een atoombom. Wij zijn het enige land ter wereld dat is aangevallen met een atoombom, maar wij mogen het leger niet inzetten. De huidige regeringspartij LDP heeft altijd een sterke wil gehad om de grondwet te wijzigen, maar zij zijn altijd tegengehouden door oppositiepartijen die fel gekeerd waren tegen het wijzigen van de grondwet. Nu deze oppositie is verzwakt, lijkt de weg vrij om de grondwet te veranderen. Wij moeten de stabiliteit in de regio in de gaten houden en de machtsbalans bewaken, daarom zeg ik 100 procent ja tegen het schrappen van Artikel 9.”

Trouw: 'Oorlog is pas voorbij als er geen kernwapens meer zijn'

Trouw: 'Oorlog is pas voorbij als er geen kernwapens meer zijn'

Financieel Dagblad: Na vijf jaar mogen slachtoffer eindelijk terug naar huis

Financieel Dagblad: Na vijf jaar mogen slachtoffer eindelijk terug naar huis