Misset Horeca: hoe robots hun intrede maken in het Japanse hotel Henn-na

Misset Horeca: hoe robots hun intrede maken in het Japanse hotel Henn-na

Japan had in de zomer van 2015 een primeur met ’s werelds eerste robothotel. Eensgezind schreven internationale media dat het Henn-na hotel een game changer zou zijn voor de hotelbranche. Één jaar verder neemt Misset Horeca een kijkje in het hotel. Hoe bevallen de robots en welke kansen bieden ze?

Na een twee uur durende treinreis in een gammel stoptreintje vanuit de stad Nagasaki, dwars door de beboste heuvels van het westelijk gelegen Japanse eiland Kyushu, verrijzen uit het niets Nederlandse gebouwen. Wij zijn in het stadjes Sasebo aangekomen. Grachten met rondvaartboten, kastelen, en zelfs de Domtoren en Amsterdam Centraal Station zijn steen voor steen nagebouwd. Dit is het themapark Huis Ten Bosch, dat een typisch Nederlands stadje moet voorstellen. Het is qua grootte vergelijkbaar met Monaco.

Grenzend aan de omheining van Huis Ten Bosch valt het toch vooral op hoe onopvallend het exterieur van robothotel Henn-na is. Geen futuristisch design en vooralsnog geen enkele robot te bekennen. Zodra je de lobby binnenstapt, blijkt het allesbehalve een gewoon hotel. Een snelle blik door de lobby bewijst het hoge robotgehalte: door de ramen is te zien hoe het gras wordt gemaaid door een automatische grasmaaier; achter de receptie staan robots, vastgekleefd aan de ruiten een robot die de ramen schoonmaakt, en de piano wordt bespeeld door, inderdaad, een robot.

Dit artikel verscheen vrijdag 18 november 2016 in Misset Horeca. U kunt het verhaal hier in zijn geheel lezen. 

 

 

NRC Handelsblad: Karoshi - werken met de dood tot gevolg

NRC Handelsblad: Karoshi - werken met de dood tot gevolg

Trouw: 'Oorlog is pas voorbij als er geen kernwapens meer zijn'

Trouw: 'Oorlog is pas voorbij als er geen kernwapens meer zijn'