NRC Handelsblad: Karoshi - werken met de dood tot gevolg

NRC Handelsblad: Karoshi - werken met de dood tot gevolg

In Japan is overwerken een serieus probleem. Deze maand stapte de baas van een groot reclamebureau op nadat een werknemer overleed aan de gevolgen van werkstress.

Matsuhara Takahashi was pas kort in dienst bij de Japanse reclamegigant Dentsu toen zij eind 2015 zelfmoord pleegde. Vlak voordat ze overleed stuurde de vrouw een e-mail aan haar ouders, waarin ze haar wanhoop over de lange werkdagen uitsprak. In de maand voorafgaand aan haar dood werkte Takahashi in totaal honderd uur bovenop haar normale rooster. Haar familie liet naderhand weten dat ze in die periode last had van een depressie.

De zaak werd breed uitgemeten in de Japanse media, toen de rechter in september vorig jaar vaststelde dat de dood van de 24-jarige vrouw het directe gevolg was van stress door overwerken. Tadashi Ishii, de topman van het reclamebureau, ging onlangs diep door het stof. Hij liet weten te zullen vertrekken bij het bedrijf naar aanleiding van de dood van zijn werknemer: „Het spijt ons dat wij hebben gefaald om het overwerken van onze nieuwe aanwinst te voorkomen”, zei hij in een speciaal ingelaste persconferentie. „Ik bied mijn oprechte excuses aan.”

Dit artikel verscheen 10 januari 2017 in NRC Handelsblad. Lees het volledige artikel hier. 

Nieuwe Revu: Hiroo verliet de Yakuza en amputeerde zijn pink

Nieuwe Revu: Hiroo verliet de Yakuza en amputeerde zijn pink

Misset Horeca: hoe robots hun intrede maken in het Japanse hotel Henn-na

Misset Horeca: hoe robots hun intrede maken in het Japanse hotel Henn-na